Hur fungerar massagepistoler?

En massagepistol stärker musklerna genom att framkalla muskelsammandragningar. Detta har en lugnande effekt på nervsystemet som hjälper till att förhindra överträning. Men huvudsyftet med en massagepistol är ändå att slappna av i musklerna och minska spänningen i kroppen.

Massagepistoler erbjuder så kallad vibrationsterapi. Denna typ av massage ger snabba utbrott av tryck in i kroppens muskelvävnad (därmed massagepistons krusande effekt) när huvudet svänger fram och tillbaka. Massörer och massöser har traditionellt använt sig av en serie slag från händer på den givna muskelgruppen för att få denna effekt.

Massagepistoler kan tyckas vara den senaste inneprylen eller senaste träningsmodet, men dessa apparater för hemmet ger faktiskt återhämtningsfördelar för både amatörer och professionella idrottare. Massagepistolerna använder kraftfullt, riktat tryck, slagterapi, för att erbjuda hälsofördelarna med en professionell massage direkt i ditt hem. Massagepistoler har snabbt blivit en av de mest populära trenderna inom träningsåterhämtning och hemhälsa. Men de är mer än en modefluga, massagepistoler har visat sig ge viktiga fördelar för ömma muskler. Och inte minst, du behöver inte boka tid eller betala en hög avgift för en timme med en professionell massageterapeut.

Vad är perkussivterapi?

En massagepistol är en handhållen enhet som till formen liknar en elektrisk borrmaskin. Den har ett handtag som du håller med en hand och ett massagehuvud – ett fast, runt fäste som dunkar snabbt mot din hud, påverkar muskeln under och ger den slagterapi. De flesta massagepistoler kommer med flera (eller en stor mängd) fästhuvuden för olika behandlingar. Vanliga huvuden inkluderar följande:

Hur fungerar slagterapi?

Slagterapi är en typ av sjukgymnastik som använder upprepade tryckskurar för att massera muskler. Slagterapi ger mer specifik kontroll över den riktade muskeln än foam rollers och andra statiska återhämtningsanordningar. Vanligtvis innebär slagterapi att använda en elektrisk massagepistol för att lindra muskelspänningar. Slagterapi lossar mjukvävnad och ökar blodflödet. Fascia, som sveper runt dina muskler och leder, kan bli inflammerad och orsaka smärta. Forskning har visat att stram fascia också kan begränsa ditt rörelseomfång. När en muskelgrupp är stel och begränsar rörelseomfånget för en specifik del av din kropp, kommer andra muskler att överkompensera. Det innebär att du riskerar att bli allvarligt skadad. Slagterapi syftar till att förhindra den stramheten, förbättra rörelseomfånget och påskynda muskelåterhämtningen. Till skillnad från vibrationsterapi och skumrullning kan massagepistoler för slagterapi penetrera upp till en tum in i din mjuka vävnad, stimulera dina muskler och hjälpa din hjärna att släppa spänningar. Du kan använda en massagepistol för att utföra slagterapi före ett träningspass eller efteråt. Slagterapi före träning kan förhindra framtida ömhet och förbättra rörelseomfånget. Slagterapi efter träning hjälper till att påskynda muskelåterhämtning och ta bort några av de slaggprodukter, som mjölksyra, som orsakar ömhet och stelhet. Det är vanligtvis bäst att utföra slagterapi med en massagepistol på dig själv. På så sätt vet du exakt hur mycket tryck du är bekväm med och hur djupt du bör massera.

Vilken är skiljnaden på perkussivterapi och vibrationsterapi

Vibrationsterapi syftar vanligtvis till att lindra allmän stress och ge en liten ökning av blodflödet. Dessa enheter vibrerar mot huden för att ge en lokaliserad eller hela kroppen känsla av lättnad. Genom att få musklerna att spänna och slappna av, ger vibrationsterapi mindre ömhet och stelhet. Slagterapi är en mer aggressiv, mer riktad form av muskelterapi. Den masserar vanligtvis djupare och riktar sig mot en enda muskel eller en liten del av en muskel. Slagbehandling ökar också blodflödet.

Fördelar med slagmassage

Smärtlindring, ÅTERHÄMTNING OCH MER Tidig forskning har funnit flera viktiga fördelar med att använda massagepistoler för slagterapi i både rutiner före och efter träning. Potentiella fördelar inkluderar följande:
  1. 1. Minska ömhet, smärta och muskelspänning. Slagmassage kan tillfälligt lindra ömhet och slappna av i spända muskler. Lika viktigt är att det kan minska fördröjd muskelömhet (DOMS) , vilket är det som gör att du känner dig ännu ömmare en dag eller två efter att du har tränat. DOMS är en normal del av ansträngande träning ; det är ett tecken på att ditt träningspass skadade muskelfibrerna, och nu anpassar dina muskler sig till den nya stressen. Tyvärr är DOMS också en vanlig ursäkt för att hoppa över träningspass. Om du känner för ont för att träna kan avlastning från en massagepistol vara motivationen du behöver för att öka ditt spel.
  2. 2. Öka blodflödet Muskelvävsstimulering med en massagepistol ökar blodflödet och för in mer viktiga näringsämnen i ditt blod för att underlätta återhämtningen. Bättre cirkulation hjälper till att spola mjölksyra (en av de primära orsakerna till muskelömhet) och minska inflammation i musklerna. Massagepistolterapi kan också hjälpa till att stimulera ryggradens funktioner och öka muskelsyresättningen.
  3. 3. Öka rörelseomfånget Slagterapi hjälper till att minska muskelstelhet och förbättra flexibiliteten, särskilt efter ett träningspass. Där en professionell massagesession skulle kräva ett möte och transporttid, tar en handhållen massageapparat bara några minuter att börja arbeta. Massagepistoler har visat sig öka rörelseomfånget och förbättra rörligheten efter bara två femminutersbehandlingar.
  4. 4. Förbättra återhämtning av djup vävnad Massagepistolbehandlingar kan hjälpa till att återfukta vävnad djupt i muskeln genom att tvinga ut vätskor och öka cirkulationen. Återfuktning är nyckeln till din återhämtning efter ett träningspass, vilket hjälper din kropp att minska muskelsmärta . Massagepistoler är särskilt bra på den här typen av djupvävnadsmassage, som är svår att utföra med händerna.
  5. 5. Främjar avkoppling En slagmassage efter träning kan vara precis vad du behöver för att varva ner och främja avslappning. När du känner dig utmattad eller överväldigad efter ett intensivt träningspass, sätt dig på en stol eller en yogamatta och använd din massagepistol för att massera musklerna du har jobbat på. Börja med ett lätt tryck och fokusera på vad du känner, öka intensiteten om det behövs.

Hur använder du en massagepistol?

Du bör använda en massagepistol på små, riktade områden i korta skurar. Överstimulering kan ta bort all nytta som massagepistolen gör, så håll dig till behandlingar på bara några minuter åt gången. Du kanske kan se dina muskler rodna under massagebehandlingen. Det är en signal om att blodet flyter bra och att det är dags att gå vidare till nästa område. Om du känner att massagepistolen gör din hud öm eller känslig, försök att göra små cirklar med den istället för att hålla den helt stilla på ett ställe. Börja med den lägsta intensitetsnivån. För de flesta användare bör de låga och medelhöga inställningarna ge mycket kraft. När du blir mer bekväm med enheten kommer du att börja förstå hur din kropp reagerar på massagen. Om du efter några behandlingar upptäcker att du behöver mer kraft, prova de högre inställningarna. ÄR SLAGMAASSAGERARE säkra? Slagverksmassageapparater är säkra att använda för de flesta. Du bör dock följa några riktlinjer för att få den bästa upplevelsen och skydda dina muskler. •Det är alltid en bra idé att prata med din läkare innan du påbörjar några nya träningspass, dieter eller terapeutiska behandlingar, inklusive slagterapi.•Du måste låta dina muskler slappna av när du använder en massagepistol.•Använd inte en massagepistol på en skadad muskel eller kroppsdel. Den aggressiva pumprörelsen kan förvärra skadan. Se till att du vet skillnaden mellan normal muskelömhet och smärta från en skada.•Begränsa användningen av massagepistol till musklerna. Undvik att använda enheten på ben eller leder.•Använd aldrig en massagepistol direkt på nacken; utför istället slagterapi på dina axlar och övre delen av ryggen.•Vissa massagepistoler har tryckavkännande teknik. Detta kan hjälpa dig att applicera rätt mängd tryck på dina muskler. FÖRBÄTTRA MUSKELÅTERHÄMTNING MED PERKUSSIV TERAPI Massagepistoler har snabbt blivit vanliga delar av en idrottares träningsutrustning, men dessa enheter är inte bara en övergående modefluga. De är inte bara för idrottare heller! Massagepistoler ger dig fördelarna med professionell massage direkt in i ditt hem. Slagterapi kan ge smärtlindring, ökat rörelseomfång och andra fördelar. Prata med din läkare och utforska sedan de olika typerna av massagepistoler för att komma igång med din egen slagterapirutin. Medicinsk ansvarsfriskrivning: Detta innehåll tillhandahålls endast i informationssyfte och är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

KÄLLOR För att jämföra effekten av vibrationsterapi och massage för att förhindra fördröjd muskelömhet (DOMS), NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939523/ Clinical Applications of Vibration Therapy in Orthopedic Practice, NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915454/ Lymfsystemet: Integral roller i immunitet, NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551392/ De akuta effekterna av en slagmassagebehandling med en hypervoltanordning på plantarflexormusklernas rörelseomfång och prestanda,ResearchGate: Fascia tjocklek, åldrande och flexibilitet: Finns det en förening?, Wiley Online Library: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.12902