Hur fungerar massagepistoler?

En massagepistol stärker musklerna genom att framkalla muskelsammandragningar. Detta har en lugnande effekt på nervsystemet som hjälper till att förhindra överträning. Men huvudsyftet med en massage är ändå att slappna av i musklerna och minska spänningen i kroppen.

Massagepistoler erbjuder så kallad vibrationsterapi. Denna typ av massage ger snabba utbrott av tryck in i kroppens muskelvävnad (därmed massagepistons krusande effekt) när huvudet svänger fram och tillbaka. Massörer och massöser har traditionellt använt sig av en serie slag från händer på den givna muskelgruppen för att få denna effekt.

Perkussiv terapi eliminerar inte muskelömhet helt. Men vad det gör är att öka blodflödet till ett specifikt muskelområde, vilket kan hjälpa till att minska inflammation och muskelspänningar och bryta upp de irriterande knutarna som verkar dröja kvar efter en hård träning. Massagevapen används också före intensiva träningspass för att värma upp musklerna före aktivitet.

Fungerar massagepistoler verkligen?

I och med att vibrationsterapi blivit mer och mer populär släpps fler studier om dess fördelar och potentiella begränsningar. En studie visar att vibrationsterapi och massage (som båda ingår in massagepistol) är lika effektiva metoder för att förhindra DOMS, fördröjd muskelsårighet, vilket innebär att du är mindre benägna att känna muskelsmärta 24 till 72 timmar efter en intensiv träning.

Se våra rekomenderade massagepistoler här

Även om vetenskapliga tecken tycks peka till dessa apparater, är det viktigt att notera att det inte finns mycket forskning om massagepistoler specifikt, liksom vibrationen och amplituden av hur mycket vibrationsterapi de levererar.

Det finns gott om anekdotiska bevis där ute bland idrottsmän som stöder idén att massagevapen verkligen hjälper.

Vanliga frågor och svar

Vad är en massagepistol?

Vad har jag för nytta av en massagepistol?

Hur fungerar en massagepistol?

Vilken massagepistol är bäst?