Hur man använder massageoljor för ångest och stress

Eteriska oljor är koncentrerade vätskor som har utvunnits från delar av olika växter, så som blad, bär, frön, bark, kåda, trä, frukt och blommor. Eteriska oljor är ett otroligt sätt att lugna sinnet, fräscha upp kroppen och skapa en balanserad och väldesignad atmosfär. De har olika helande egenskaper och distinkta dofter.  Massageterapeuter har vetat i flera år att eteriska oljor är ett av de bästa sätten att lägga till en extra lugnande eller föryngrande touch till en session. Ett bra exempel på detta är lavendelns förmåga att skapa ett lugnt utrymme och lindra nervösa nerver. Ofta används lavendel för att hjälpa sömnlösa att gå i sömn eller att oroliga människor släpper spänningar från sina kroppar. Lavendel är en av flera eteriska oljor som har en lugnande kvalitet.

Vem behöver inte lite lugn och ro och glädje i sina liv, i dagens stressade och hektiska tid, när sms, mail och möten styr våran vardag.

Här är fem stressdämpande eteriska oljor och hur man använder dem
Lavendel
En långvarig favorit, lavendel har bjudits ut som en lugnande blomma i tusentals år. Eterisk lavendelolja sägs hjälpa till att främja hälsosam sömn, dämpa panik och ångest, slappna av i nervsystemet (Baser & Buchbauer, 2015) och skapa en känsla av välbefinnande och inre frid även under de mest stressiga tider.
Lavendel hos amazon

Kamomill
Ofta tänkt på i form av örtte, kamomill eterisk olja erbjuder liknande fördelar när den används i en diffusor, massageolja eller ånga. Kamomill har visat sig inte bara minska oro och överväldigande tankar, utan också irritabilitet och depression (Amsterdam, Schults, Soeller, Mao, Rockwell, & Newberg, 2012).

Bergamott
Mest känd för att låna ut sin distinkta doft och smak till Earl Grey te, är bergamott en ljus, citrusblommig doftande olja som minskar kortikosteron och visar mycket lovande som både ett neuroprotektivt och ett smärtstillande medel (Rombola, et. al., 2017). Det har också visat sig lyfta ett depressivt humör, öka optimismen och hålla ångest i schack.
! En snabb notering av försiktighet när du använder bergamott, det kan orsaka en ökad risk för solbränna om det används lokalt inom 12 timmar efter solexponering.
Bergamott hos amazon

Ylang ylang
Denna släkting med vaniljsåsäpple har en blommig doft som är bra för att hjälpa en person att känna sig gladare och mindre rädd. Förutom en mer upplyft syn på livet och mindre ångest, har ylang ylang också studerats för dess fördelar med sömnlöshet och dess förmåga att öka självkänslan (Rizzo Gnatta, Piason, De Lion Botero Couto Lopes, Brunet Rogenski & Paes da Silva, 2014) .
Ylang slang hos amazon

Orange
Denna soliga eteriska olja har länge använts för att skapa en känsla av lycka, positivt tänkande och föryngring. Det har också visat sig i studier ha betydande fördelar för personer som lever med ångest, depression och PTSD (Experimental Biology, 2017).

Så vilka är de bästa sätten att använda massageoljor?

För att använda eteriska oljor på huden behöver du en bärarolja. En bärarolja är något som mandelolja, olivolja, kokosolja, jojobaolja, avokadoolja, kukui-nötolja eller druvkärneolja. Eftersom många eteriska oljor är för starka för att använda direkt på huden, är bärarolja en nödvändighet om du planerar att använda eteriska oljor under en massage.

För att använda den här tekniken vill du lägga till cirka 8-12 droppar eterisk olja för varje uns bärarolja. Blanda oljorna väl och applicera på huden. Detta är ett bra sätt att använda eteriska oljor eftersom det ger dig inte bara fördelarna med aromaterapi utan också avslappnande av en massage.

Diffusorer och sprayer
En annan bra teknik för eteriska oljor är att använda dem i en diffusor. Många diffusorer kostar mellan 200 – 500 kr och är mycket enkla att använda. Fyll bara diffusorn med vatten, tillsätt 3+ droppar eterisk olja (beroende på storleken på diffusorn) och slå på enheten. Vissa diffusorer ansluts till en USB-port medan andra ansluts till väggen, och deras storlekar varierar vanligtvis från 80ml upp till 1500ml. Desto större rum du har desto större diffusor behöver du, välj den större modellen och öka både vattnet och mängden eterisk olja som används.
Bästa på amazon.

Eteriska oljor sprids snabbt och man får snabbt ett rum som luktar gott och fridfullt på bara några minuter. Detta är också en bra metod för att blanda flera lugnande dofter till en helrumsbehandling. Om du hoppas kunna dofta ett rum utan att använda elektricitet, prova vassdiffusorer, terrakottamedaljonger eller ljusbaserade diffusorer. Alla dessa alternativ kommer att få de eteriska oljorna fördelade i hela rummet, men det kan ta lite längre tid än för en större elektrisk diffusor.

Diffusor Diffusor Om en diffusor inte fungerar för dig och du hellre vill “punktbehandla” ett rum, kan du alltid blanda din egen rumsspray med eteriska oljor.

Här är de grundläggande ingredienserna för att göra en naturlig rumsspray:

Alkohol (de flesta använder vodka) Vatten Eteriska oljor Häll en matsked alkohol till en 4-ounce glasflaska, tillsätt 15-25 droppar eteriska oljor och fyll resten av flaskan med renat vatten. Skaka ordentligt och spraya överallt där du behöver en plats av lugn.

Badkar och dusch Bathtime är ett annat fantastiskt sätt att använda eteriska oljor eftersom du kombinerar de avkopplande egenskaperna hos ett bad i badkaret med fördelarna med aromaterapi. På ett sätt liknar användningen av eteriska oljor i badet hur du skulle använda eteriska oljor under en massage. Blanda 8-12 droppar eterisk olja i varje uns bärarolja och tillsätt blandningen i varmt vatten. Ångan från badvattnet kommer att verka för att fördela doften när du suger bort dagens stress.

Om du väljer att duscha istället för att bada kan du få liknande fördelar genom att lägga 15-20 droppar eterisk olja på en liten trasa och släppa den i duschens botten. Se till att duken kan bli lite blöt men lägg den inte direkt under vattenströmmen. Efter några minuter ska ångan från vattnet ha de eteriska oljorna fylla duschen med lugn och ro.

Grunderna för eterisk olja

Referenser

Amsterdam, J., Schults, J., Soeller, I., Mao, J., Rockwell, K., & Newberg, A. (2012). Kamomill (Matricaria recutita) kan ge antidepressiv aktivitet hos oroliga, deprimerade människor: En utforskande studie. Alternativa terapier inom hälsa och medicin, 18(5), 44-49. Hämtad 27 augusti 2018 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22894890.

Baser, K., & Buchbauer, G. (Eds.). (2015). Handbok för eteriska oljor: vetenskap, teknik och tillämpningar. Boca Raton, FL: CRC Press.

Experimentell biologi 2017. (2017, 24 april). Orange eterisk olja kan hjälpa till att lindra posttraumatisk stressyndrom: Forskare hittar bevis för att eterisk olja minskar rädsla och minskar immunsystemets markörer för stress hos möss. ScienceDaily. Hämtad 27 augusti 2018 från www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170424141354.htm

Rizzo Gnatta, J., Piason, P., De Lion Botero Couto Lopes, C., Brunet Rogenski, N., & Paes da Silva, M. (2014). Aromaterapi med ylang ylang för ångest och självkänsla: En pilotstudie. Revista Da Escola De Enfermagem Da USP, 48(3). Hämtad 27 augusti 2018 från http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0080-62342014000300492

Rombola, L., Tridico, L., Scuteri, D., Sakurada, T., Mizoguchi, H., Avato, P., . . . Morrone, L. (2017). Bergamott eterisk olja dämpar ångestliknande beteende hos råttor. Molecules, 22(4). doi:10.3390/molecules22040614

Copyright